Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Lelőhelyek képes leírás - Fémdetektor, fémkereső.tlap.hu
részletek »

Lelőhelyek - Fémdetektor, fémkereső.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: femdetektor.tlap.hu » Lelőhelyek
Keresés
Találatok száma - 6 db
A középkori magyar városok településtörténeti és régészeti kérdés

A középkori magyar városok településtörténeti és régészeti kérdés

Ebben a bejegyzésben a középkori magyar városok településtörténeti és régészeti kérdésével találkozhattok, Font Márta cikke alapján 1. dia: Előadásom a középkori magyar városok településtörténeti és régészeti kérdéseivel foglalkozik, elsősorban Font Márta cikke alapján.

Bölcske határának régészeti lelőhelyei

Bölcske határának régészeti lelőhelyei

A falu határában az eke gyakorta fordított ki régi sírokat, edényeket, olykor ezüstpénzeket, ékszereket, fegyvereket. Számos határrészhez, dűlőhöz fűződő mondát, legendát ismernek az idősebbek, melyeknek régi romok, érdekes terepalakulatok jelentették az alapját. A Dunából időről-időre kilátszó omladékokról például azt tartották, hogy azok a régi Káli falu templomának maradványai, és Templomos'-nak nevezték azt a határrészt, amelyről ma már tudjuk, hogy valójában egy római kikötőerőd romjait rejti.

Magyarország városainak listája

Magyarország városainak listája

Az alábbi lista a 346 magyarországi várost sorolja fel a 2013. július 15-ei állapotnak megfelelően. Erre a dátumra vonatkozik a közigazgatási és a kistérségi beosztás, valamint a városok jogállása, a népesség és a területnagyság pedig 2012. január 1-jére. Olyan települések esetében, amelyek történetük során többször is várossá lettek, a várossá nyilvánítás éve az az év, amióta megszakítás nélkül viselik e címet. Azok az egykori városok, melyek korábban végleg elvesztették városi rangjukat, nem szerepelnek a felsorolásban.

Magyarországi régészeti lelőhelyek

Magyarországi régészeti lelőhelyek

A Wikipédia egy többnyelvű, nyílt tartalmú, a wikipédisták közössége által fejlesztett szabad enciklopédia, amit a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemeltet. A Wikipédia célja, hogy az általános enciklopédiákhoz hasonlóan az emberiség közös tudásanyagáról adjon információkat, tájékoztatást vagy magyarázatot. (Nem célja a nem közismert személyek vagy fikciók magyarázata, vagy a személyes publikációk támogatása.)

Százezer régészeti lelőhely Magyarországon

Százezer régészeti lelőhely Magyarországon

A Kárpát-medence kivételesen gazdag a régészeti leletekben. A medencében fekvő Magyarországon is szinte havonta kerülnek elő újabb és újabb régészeti leletek, melyeket - a különböző építkezéseket kötelezően megelőző - alapos talajvizsgálatok nyomán tárnak fel.

Védtelenné váló régészeti lelőhelyek

Védtelenné váló régészeti lelőhelyek

Bizonyára felmegy a fémdetektorok ára, mert amint kitavaszodik, minden eddiginél megbízhatóbb és teljesen nyilvános adatbázis segítségével fosztogathatják honfitársaink a régészeti lelőhelyeket. A magyar kormány ugyanis rendeletben utasította a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, hogy beazonosítható módon tegye közzé a Magyarországon található régészeti lelőhelyek listáját.

Tuti menü